Skip to main content

Chantal Heutink vertrok in 2006 naar Afrika. Hier richtte ze I-Care op, een bedrijf dat meisjes helpt om ook tijdens hun ongesteldheid naar school te kunnen. Over haar reis, met vallen en opstaan, schreef ze Op hoge hakken in Afrika. Met DNA deelt Chantal Heutink haar beste business tips. 

 

 

Wat heb je geleerd in Kenia?

Zakelijk denken, dingen goed organiseren en goed bedenken wat je doel is en welke stappen je moet zetten om tot dat doel te komen.

 

Waarom ging je naar Kenia?

Het was als klein meisje al een droom om naar Afrika te gaan. Wat ik veel om me heen zie is dat mensen bepaalde dromen hebben, maar ook bepaalde angsten – of ze willen voldoen aan het beeld dat anderen van hen hebben. In 2006 zette ik de grote stap. Ik stapte uit mijn comfort zone en maakte mijn droom waar. Als meisje uit Amsterdam-Zuid was het een echte omslag om te wonen en werken in een ontwikkelingsland.

 

Wat deed je in Kenia?

De eerste paar jaren hebben we projecten ondersteund. Toen kwam ik erachter dat meisjes 60 dagen per jaar niet naar school gaan. De reden? Ongesteldheid. Dat kan niet, daar moet een oplossing voor komen, dacht ik gelijk.

Je denkt dan misschien aan standaardmaandverband doneren, maar ze hebben in Kenia ook wel maandverband – al is het niet de fijnste kwaliteit. Wij wilden graag iets duurzaams aanbieden en zijn toen met wasbaar maandverband gekomen.

 

Out of the box

Menstruatie is een groot taboe in Afrika. Het overkomt meisjes, er wordt niet over gesproken. Meisjes denken dat ze ziek zijn of doodgaan. Daarom hebben we ook een stuk voorlichting op ons genomen, zodat meisjes weten wat ongesteldheid inhoudt.

Waar ik trots op ben is dat we niet zomaar een oplossing uit Nederland meenamen. We keken hoe we met de lokale bevolking – met hun kennis en middelen – een goede oplossing konden verzinnen. En dat is gelukt. Op die manier wordt het ook niet iets Westers, maar van de bevolking zelf. Intussen staat er een eigen fabriekje in Kenia waar het maandverband wordt gemaakt.

 

Drijfveren

Hoe kunnen we I-Care in de box ontwikkelen? We willen zien hoe we anderen die willen helpen de middelen kunnen geven om ons project voort te zetten of ergens anders op te bouwen. Dit is een van de dingen waar ik over nadenk.

Wat echt in mijn hart zit, is dat ik wil dat vrouwen in hun kracht gaan staan. Ik wil meisjes ondersteunen met het maandverband en natuurlijk met voorlichting. Dit zal mij altijd aan Kenia binden. Mijn boek is ook een belangrijk onderdeel van het proces.

In Kenia verliep niet alles zoals ik van tevoren voor ogen had. Dat was voor mij best een teleurstelling. Ik wilde vanuit die teleurstelling iets goeds doen. De lessen die ik heb geleerd verwerkte ik in het boek. Ook toon ik een stuk van mijn kwetsbaarheid. Tot slot laat ik met het boek de stemmen van meisjes en vrouwen in Afrika horen. Hiermee toon ik de noodzaak die er is om te helpen. Zelfs als ik daar niet meer zou helpen, kan iemand anders zich erdoor laten inspireren ook een helpende hand te bieden.

 

Chantal Heutink over je dromen waar maken: “Begin gewoon, is mijn advies.”

 

Wat doe je als ondernemer in Nederland?

Ik wil andere ondernemers inspireren. Wat ik veel om me heen zie: mensen hebben wensen en verlangens en zetten toch de stap niet. Daar zit angst, onzekerheid, schaamte en het gevoel van falen achter. Op het moment dat je dat stuk aan kunt kijken, verliest het zijn kracht. Zet het in het licht en het verdwijnt: schaamte en angst kunnen niet tegen licht.

Ik wil dat mensen – met name vrouwen – in hun kracht gaan staan en kunnen doen wat ze altijd hebben gewild. Veel mannen ‘doen het gewoon’. Veel vrouwen twijfelen. Begin gewoon, is mijn advies. Als je gaat wachten op de juiste omstandigheden, begin je niet. Onderweg naar je doel ontdek je vanzelf wat je nodig hebt. Dat hoef je niet van tevoren te plannen.

Ga het gesprek aan met de kritische stem in je hoofd. Wat zou er gebeuren als je wel de grote stap zette? Wat zijn de drempels? Je ontdekt vaak dat die helemaal niet zo groot zijn. Vaak maak je problemen groter dan ze zijn. Vind juist je passie, dat geeft energie. Soms voel je letterlijk aan je lijf dat het begint te ‘stromen’. Praten over iets wat je passie heeft, beginnen je ogen te stralen.

 

Rust voor snelle ondernemers

Zelf ben ik een doener en dan kijk ik terug: ‘Oeps, dat had ik misschien anders kunnen doen’. Ik heb moeten leren om soms stil te staan. ‘s Ochtends neem ik daarom even rust. Ik geloofde niet in meditatie, maar dit helpt mij echt. Hiermee begint de dag een stuk rustiger. Je hoofd, of eigenlijk je ego, wil niet dat je naar je gevoel gaat luisteren. Die wil gewoon door. Het heeft ook echt tijd gekost om mezelf dit eigen te maken: rust inbouwen. Je kunt niet altijd up-tempo leven. We rennen maar door zonder stil te staan en te bedenken waar we staan en of we de goede kant op gaan.

 

Wat is de grootste leugen over het ondernemerschap?

Veel mensen beginnen te ondernemen vanuit een gevoel van vrijheid. Je kunt alles doen wat je wilt, is het idee. Ik houd ook echt van de vrijheid die ik heb met ondernemen. Maar er waren ook zorgen. Hoe kom ik aan geld? Kan ik mijn mensen wel betalen? Je hebt een grotere verantwoordelijkheid; groter dan in loondienst. Een andere valkuil is denken dat je het wel alleen kunt. Als ondernemer moet je echt goede mensen om je heen hebben. Als je het heel eigenwijs in je eentje wilt kunnen, dan kom je erachter dat je niet alles kunt. En… zelfs alleskunners zouden hulp moeten vragen. Kies je focus en doe waar je het beste in bent. Met de rest kunnen anderen je helpen.

 

Chantal Heutink over ondernemen: “Je moet als ondernemer echt goede mensen om je heen hebben. Je kunt het niet alleen.”

 

Hoe belangrijk is uiterlijk voor jou?

Vroeger had ik mooie kleding nodig om mezelf ‘iemand’ te voelen. Nu is het voor mij belangrijk, maar dan onder het mom: ‘ik ben het waard’. Binnenkant en buitenkant zijn allebei belangrijk. Aandacht en zorg aan jezelf besteden is belangrijk. Je kunt met aandacht een mooie spijkerbroek uitzoeken; het hoeft niet een merkjurkje te zijn. Het is de aandacht die telt. Houd van jezelf!

Mijn boektitel, Op hoge hakken in Afrika, is bedoeld als knipoog. Als je kijkt naar ontwikkelingssamenwerking, hebben de hulpverleners een stoffig imago. Je denkt snel aan geitenwollen sokken. Ik dacht: ik kom uit de zakelijke wereld en heb daar altijd mantelpakjes gedragen. Dat nam ik mee naar Kenia. In Kenia nem ik vervolgens een stukje sociaal ondernemen op mij.

 

Wie zijn jouw grote voorbeelden?

Wat ik heb gemist, is een rolmodel. Ik vind het daarom lastig te noemen. Natuurlijk zijn mensen als Oprah Winfrey een inspiratiebron voor mij. Anderen die mij inspireren zijn mensen die met weinig toch heel ver komen. Mensen met een verhaal als Paul Potts, bijvoorbeeld. Vanuit de sloppenwijk naar schaakkampioen, ook een fantastisch verhaal. Zulke verhalen zijn mijn inspiratiebronnen. Vanuit je talent kun je overal komen – het maakt niet uit waar je vandaan komt.

 

De toekomst voor Chantal

In het komende jaar zie je mij als spreker en ik ben workshops aan het opzetten. Ignite your red power is mijn slogan. Ook doneer ik nog steeds een euro voor elk verkocht boek aan de I-Care-foundation. Hiermee kan mijn project doorgaan en kan het belangrijke werk worden voortgezet.

 

Meer lezen over het project van Chantal Heutink? Ga naar lifeonheels.com.