Skip to main content

Voor deze blog vertel ik je precies hoe ik aan mijn eerste 10.000 euro kwam. Veel ondernemers die met mij om tafel zitten hebben moeite met sparen. Misschien kun jij je ook niet voorstellen dat je 10.000 euro op je spaarrekening hebt staan. Geloof mij, het kan echt!

 

Tip 1: spaar minimaal 20%

Zeker als je inkomen wisselt, is dit een gouden greep. Je doet niet aan 100 euro per maand opzij zetten. Je gaat niet voor een vast bedrag. In plaats daarvan zet je 20% van wat je verdient opzij. Als je als ondernemer jezelf ‘salaris’ uitbetaalt, betekent dit dat je 20% minder verdient. Dat geld gaat direct op je spaarrekening. Je komt er niet meer aan. Je doet alsof het er niet is.

 

Tip 2: kies voor controle

Sigaretten en koffie. Dat zijn de twee zaken waar ik mensen het meeste geld aan zie uitgeven op dagelijkse basis. Denk je dat het niet veel scheelt? Dat doet het zeker wel! Stort die 2-3 euro voor je koffie elke dag op je spaarrekening (of stop elke dag 2 euro in een goed afgesloten spaarpot). Je kunt dit eventueel ook wekelijks doen met 2-3 keer koffie- of sigarettengeld. Met roken stimuleert dit je zeker om te stoppen. Met koffie leer je om thuis je eigen koffie te zetten. Kortom: je geeft je geld slimmer uit en hebt een extra spaarpot. Je zult verrast zijn door de hoeveelheid geld die dit spaarpotje je oplevert…

 

Tip 3: doe meer met je kleingeld

Dat wil niet zeggen: geef het uit. Toen ik samenwoonde werd mijn toenmalige vriend gillend gek van al het kleingeld dat overal rondslingerde. Wat deed ik ermee? Niets! Stop al je rondslingerende geld direct in een spaarpot (dat kan de spaarpot zijn uit tip 2, die dan nog sneller vol raakt). Of… doe zoals ik, en stop al het geld in een aparte tas. Na korte tijd kun je er al flink mee schudden, want je spaart sneller dan je denkt! Mij levert die tas jaarlijks zo’n 1000 euro op. Dat is al 10% van die 10.000 euro….

Mijn beroemde geldtas!

 

Tot slot: houd vol

Je moet met deze tips echt heel consequent zijn. Je kunt zelfs meer gaan sparen naarmate je meer verdient of bewuster meer geld opzij zet. Ook als je niet rookt of buiten de deur koffie drinkt, kun je kijken naar de kleine dagelijkse uitgaven die je doet. Je ontdekt dan ook dat je bepaalde dingen kunt laten om zo meer geld over te houden.