Skip to main content

DNA krijgt veel vragen over influencers. Hoe is het om een influencer te zijn? We vroegen bekende influencer Ashlee Janelle Danso alles wat je wilde weten. Daar kwamen ook slimme ondernemerstips uit!

 

 

Wat is een influencer?

Een influencer inspireert anderen om iets ook te doen. Je kunt bijvoorbeeld een bepaalde groep mensen overhalen om ook te kopen wat jij koopt, te dragen wat jij draagt – je overtuigt ze ervan om te houden waar jij van houdt. Je kunt jezelf een influencer noemen als je een grote groep mensen om je heen verzamelt die steeds bij je terugkomen voor inspiratie of ideeën.

 

Hoe is dat voor jou zo ontstaan?

Ik heb altijd al van mode gehouden. In 2011 startte ik mijn eigen modebedrijf en daardoor kwam ik op veel mode-evenementen. Ook gaf ik stylingworkshops. Mensen bleven me echter vragen: wie is Ashlee? Mogen we meer van jou zien? Ze wilden naast de kleding van mijn studenten en alles van mijn bedrijf, StyleByYou, meer van mij zien. Dit motiveerde mij om een blog te starten. Hiermee kon ik mijn liefde voor mode met de rest van de wereld delen.

 

Op welk moment dacht je: nu heb ik een echte onderneming?

Vóór 2011 deed ik alles wat ik ook met mijn bedrijf deed… alleen deed ik dat gratis. Pas toen mensen me vertelden dat ik er geld mee kon verdienen, ging ik nadenken. Hoe begin ik dan? Wat vraag ik voor bedrag? Het nam langzaam maar zeker concrete vormen aan. Mijn hobby werd toen een onderneming, met een verdienmodel. Toen mijn blog online stond en ik mailtjes ontving van grote merken, dacht ik: hé, ze weten me te vinden! Daarmee werd het nog echter.

 

Met wie heb je samengewerkt?

Twee weken terug had ik een toffe samenwerking met Nike. Ook met Diesel en John Frida heb ik samengewerkt. Ik wissel veel af, dus het is lastig om alle namen in één keer op een rij te zetten. Het is bijzonder om te merken dat je echt iets kunt bereiken als influencer.

 

Wanneer is het voor merken interessant om met een influencer samen te werken?

Een slim merk kijkt niet naar het aantal volgers. Je kunt tenslotte volgers ‘gewoon’ kopen. Je moet eerder kijken naar ‘de movement’. Laten de volgers zich ook echt inspireren door de influencer? Als ik nu zeg: ‘Kijk, ik heb een nieuw kapsel, wat vinden jullie ervan?’ en ik krijg gelijk vragen binnen over welke haarproducten ik gebruik, dan is dat het teken dat het werkt wat ik plaats. Movement en engagement zijn het belangrijkst. Tot slot moet de doelgroep aansluiten bij het merk.

 

“Ik blijf dicht bij mezelf. Mijn boodschap: mensen inspireren en motiveren.”

 

Meer volgers, meer likes?

Je kunt ook met minder volgers meer likes krijgen dan iemand die méér volgers heeft. Dat is ook die engagement.

Er bestaan volgens dit principe dan ook micro-influencers. Zij hebben niet direct veel volgers, maar beïnvloeden hun omgeving alsnog sterk. Juist het feit dat ze weinig volgers hebben, maakt dat mensen hen serieus nemen als ‘de gewone girl next-door’. Het voelt persoonlijker.

Onlangs was er een beauty-merk dat met een groep micro-influencers naar LA is geweest voor een beautyweekend. De hele groep heeft vervolgens de producten van dat merk actief gepromoot. Met zo’n manier van werken heb je ook een grote impact op de social kanalen. Je kunt het verkiezen boven één grote(re) influencer.

 

Hoe onderscheid je je van de andere influencers?

Ik blijf dicht bij mezelf. Mijn boodschap: mensen inspireren en motiveren. Bedrijven die daar ook voor staan zien een match met mij. Jezelf zijn is echt het belangrijkst!

 

Hoe laat je je vermogen groeien?

Ik heb steeds nieuwe ideeën. Vernieuwend zijn werkt voor mij heel verrijkend en ik denk dat dit aan de basis staat van mijn groei. Ik probeer mezelf uit te dagen en creatief te denken – out of the box.

 

“Ik zou heel graag in Londen willen wonen!”

 

Hoe scheid je privé en zakelijk?

Ze zeggen wel: als je doet wat je leuk vindt, voelt het niet als werk. Het belangrijkste is dat je de balans bewaakt. Wel denk ik dat het vaak automatisch gaat. Als je de ene week veel leuke dingen hebt gedaan, werk je de andere week wat harder. Ik probeer met een to do-list te werken en zo elke dag mijn focus te bewaren.

 

Wat is je ultieme droom als influencer?

Voor nu: naar Londen verhuizen! Ik denk dat er zich daar heel veel deuren voor mij gaan openen. Er is ook veel gezonde concurrentie daar, waardoor ik word gedwongen uit mijn comfort zone te stappen. Ik heb 1001 ideeën die ik daar tot uitvoering wil brengen.

 

Hoe volg je Ashlee Janelle?

Bekijk haar Instagram of YouTube en laat je inspireren. Ashlee Janelle heeft ook een website: ashleejanelle.com.