Skip to main content

Privé en werk gescheiden houden, feedback ter harte nemen, menselijk reageren… hoe vaak krijg je niet advies over hoe je je moet gedragen? Hoe je je persoonlijke leven en je zakelijke leven los van elkaar moet zien? Ik leg je uit wat de beste manier is om je emoties ‘in check’ te houden en toch nog menselijk te zijn.


 

Het sprookjesbos

Ik kom uit een financiële wereld waarin zakelijkheid voorop staat. Veel mensen zien mij niet als iemand die binnen dat plaatje past. Toen mij op een dag iets fiscaal-technisch aan mij uitgelegd moest worden, begon degene tegenover mij met een verhaal.

“Stel je voor dat je in een sprookjesbos loopt. Je wilt alle bomen om je heen omhelzen, maar je armpjes zijn te kort!”

“… maar je armen zijn te kort!” – say what?

 

Tot op de dag van vandaag is me niet duidelijk wat deze persoon mij wilde vertellen. Wat ik wel weet, is dat ik toch bepaalde emoties boven voelde komen toen ik zo werd aangesproken. Ik voelde me gekwetst, vernederd… en ik wilde mijn mond opentrekken.

 

Een nieuw besluit

Wacht even, dacht ik toen. Want waarom zou iemand anders bepalen hoe ik me voel? Als je erover nadenkt, zeggen de houding en het gedrag van een ander meer over die persoon dan over jou.

Denk daarom in een dergelijke situatie goed na over wat je doet. Spreek je vanuit je (gekrenkte) gevoel? Of spreek je vanuit je verstand? In het eerste geval duik je misschien wel dieper het sprookjesbos in, en krijgt de andere persoon voor zijn of haar gevoel ‘gelijk’. In het tweede geval maak je duidelijk dat men jou serieuzer moet nemen.

 

Dit was een antwoord op een van de vragen die naar aanleiding van de Snapchat business chat gesteld werden. Meer leren? Meer vragen? Check Damaira elke woensdagmiddag (live rond vier uur en anders nog 24 uur daarna te bekijken op Snapchat).