Skip to main content

Fashion designer Sabine Staartjes is een van de eerste klanten van DNA. Ze noemt haar ontwerpen eclectisch en voor haar houdt dat in dat ze veel stijlen met elkaar combineert, zoals urban en 80’s. Bekende Nederlanders zoals Fajah Laurens worden graag gezien in de designs van Sabine. Naast designer is Sabine ondernemer met Studio Sabine Staartjes. Haar business experiences deelt ze met DNA en wij zetten dit in 9 lessen uiteen: dit is deel 2.

 

<<< Lees hier deel 1 

 

Les 6: vind de balans

“Ik ben nu vijf jaar bezig en er zijn bepaalde items die goed lopen,” vertelt Sabine. “De ondernemer in mij zegt: dit verkoopt goed, maak er meer van. De designer in mij is er even klaar mee. Wat kies je dan?” Het belangrijkste vindt zij dat ze samenwerkt met bedrijven die haar eigen normen en waarden onderschrijven. Daarnaast vindt ze de balans tussen zakelijk succes en creatief ontwerpen. “Je kunt niet vooraf bedenken: dit loopt goed en dit juist niet. Vaak is het andersom. Hier moet je gaandeweg mee leren omgaan.”

Diezelfde balans zet Sabine door in werk in privé (zie les 8).

 

Sabine over haar grootste dromen: Ik zou graag iets voor Beyonce ontwerpen; mijn kleding hoort op een podium thuis. Het zou daarnaast fantastisch zijn als iedereen iets van mij in de kast heeft hangen. Het allerbelangrijkste is dat ik mensen gelukkig kan maken met mijn kleding.”

 

 

Les 7: ga slim met je geld om

“Op de academie leer je niet om te ondernemen,” vindt Sabine. “Daarvoor heb ik dan DNA.” Ze gaat zelf ook al verstandig met geld om. Elke maand zet ze een vast bedrag opzij zodat ze een buffer heeft voor onverwachte uitgaven. Ze heeft daarnaast nooit geld geleend. “In het begin moet je veel investeren, maar dat deed ik met wat ik had. Nu weet ik: ik sta voor mijn designs en dit moet ingekocht worden. Als er wordt ingekocht door de winkels, kunnen we weer opnieuw investeren.”

Of je nu veel of weinig verdient, met die methode loop je het minste risico.

 

 

Les 8: vind ook de balans in werk en privé

Sabine heeft nu bijna elf jaar een relatie en ook een relatie onderhouten kost tijd. “Wij vinden het belangrijk dat we allebei onze eigen dingen doen,” vertelt Sabine. “Mijn vriend is ook heel ambitieus. We moeten soms even voor elkaar op de rem trappen – van een ander zie je dat ook beter. Je kunt elkaar zo versterken.”

Het is natuurlijk niet zo dat elkaar afremmen en stimuleren alleen op werkgebied speelt. Hier komt de balans om de hoek. “Eén moment in de week maken we vrij voor elkaar. We gaan wat drinken of eten, even tegenover elkaar zitten en praten. Communicatie is belangrijk. Als je langs elkaar heen leeft, word je huisgenoten van elkaar.”

 

Les 9: durf te delegeren

Sabine vertelt over de eerste keer dat ze een stagiair had. “Ik deed nog zoveel zelf, dat mijn stagiair niets meer te doen had. Het is de perfectionist in mij die ik los moet laten.” Gaandeweg geeft ze meer uit handen.

“Er komen steeds meer kledingstukken waar ik verder niets aan genaaid heb, maar het is nog wel mijn idee.” Ze weet ook precies waar ze naartoe wil met delegeren en heeft het al over een manager. “Momenteel ben ik ondernemer en ontwerper. Mijn ultieme doel is om later alleen de designer te zijn.”

Daarmee pakt ze gelijk de kern: blijf altijd trouw aan je passie. Hoe meer tijd je daarvoor vrij kunt maken door werk uit te besteden, hoe beter.

 

Benieuwd naar meer van Sabine? Bekijk haar werk op sabinestaartjes.com.
Deel 1 van 9 lessen van Sabine gemist? Lees het terug.